keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Ajatuksia maalaamisesta

Me tosiaan pitkään mietittiin miten saisimme hirsitalosta sellaisen kun toivoimme ulkoapäin. No kaavahan rajoittaa jo aika paljon. Siinä sanottiin että "talon ulkopinnan tulee olla valkoinen tai hyvin vaalean sävyinen." Kaava antaa jonkin verran elämisvaraa, mutta kun siinä vaadittiin myös tummanruskeaa kattoa, niin päädyimme sitten valkoiseen väriin. Sitten tutustuimme erilaisiin maalaus oppaisiin. Hommaa helpotti hieman se että miehen isä maalarina tiesi aika paljon eri vaihtoehdoista. 

Peittävä sävy olisi ollut helppo vaihtoehto ja pinnasta olisi kerralla tullut näyttävä. Tikkurilalta olisi löytynyt mm. Vinha. Vinha lupaa että se hengittää vaikka onkin akrylaattipohjainen maali. Myös jonkin verran kehuja lueskelin tästä maalista. Karkeasti ajateltuna perusmaalia tulisi ensimmäisen kerran korjailla jo 10-15 vuoden kuluttua. No hieman tarkemmin kun lukee vinhan ohjeita niin hirsitaloa maalatessa ensimmäistä maalipintaa tulisi ohentaa udelleen maalattaessa. No milläs maalipintaa ohennat? Hiotko koko talon vai sahallako alat maalia irrottamaan? Näiden kysymysten kohdalla päädyimme siihen, ettei Vinha tai muutkaan akrylaattipohjaiset maalit ole meidän vaihtoehto tässä projektissa.


Seuraava valinta oli siis puuöljy. No melko varma ja helppo vaihtoehto oli Tikkurilan Valtti puuöljy. Valtista myös löytyi toivomamme sävy.

Tikkurilan Valtti Lumi

Aiemmassa postauksessa näkyykin hieman eroja miten paljon tuo valtti peittää. Eli yksikerros ei meille varmastikaan riitä. Toinen kerros on vähän siinä ja siinä, voi olla että ehkä vielä joskus 5 vuoden kuluttua teemme 3 käsittelykerran. Mutta tärkein olisi että nyt ennen talvea saisimme käsiteltyä hirret sekä homeen estolla ja ainakin kertaalleen puuöljyllä. Pohjusteena käytimme Uula homeenestoainetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti